Zilver op NJK

Op het Nederlands Kampioenschap Schermen voor de Jeugd (NJK) heeft Sarah haar bronzen medaille van vorig jaar verbeterd met het halen van een tweede plek en dus een zilveren medaille! Als laatstejaars benjamin moest het uiteraard dit jaar gebeuren en ze heeft het zeker waargemaakt. Haar tegenstander in de finale, Valentina Bottino, was een paar klasses verder en wist de dag erna ook nog goud te winnen bij de pupillen, terwijl Sarah nog bij aan het komen was van haar schermtoernooi.

Ook de heren hebben zich prima geweerd, alhoewel de oogst dit jaar niet zo goed is als vorig jaar. Op floret deden Jasper, Remco en Berend mee. Jasper was eerstejaars pupil en moest zich staande houden tussen oudere kinderen. Zijn poule had 2 andere linkshandige schermers, wat altijd lastige tegenstanders zijn. Een goede 20ste plaats en ruimte voor groei volgend jaar.
Remco zat in dezelfde leeftijdsgroep, maar dan als laatstejaars pupil. Hij schermde een uitstekende voorronde en wist zijn 8ste positie in de seeding precies waar te maken, wat een knappe prestatie op zichzelf is. Die verdedigde hij daarna ook uitstekend, waarna hij door de uiteindelijke winnaar László Marácz werd weggeschermd. Uiteindelijk is hij op een mooie 7de plek geeindigd.

Berend moest als eerstejaars junior zijn plek verdedigen op zowel floret als degen. Op floret had hij op zich een prima voorronde, maar hij wist geen winstpartij te halen en eindigde daardoor als 20ste.

Op degen hebben Remco en Berend allebei nog meegedaan. Remco, winnaar van het Rijnlandtoernooi, stond goed geplaatst. Zijn voorronde was helaas wat rommelig, waardoor hij als 5de op het tableau eindigde en tegen Finn Pieters om de medailles moest schermen. Remco stond de hele tijd voor, maar in de 3e manche kwam Finn sterk terug en wist hij de verlenging af te dwingen. Daarin kreeg Finn voordeel, waardoor Remco het punt moest gaan halen opeens. Dat deed hij weliswaar goed, maar hij stak helaas net mis en verloor met 12-11. De slopende partij deed Finn geen goed, die verloor de halve finale.

Berend had pech in de voorronde indeling: hij zat in de poule met Michael Dijkstra, die ongeklasseerd was maar wel een sterke schermer is. Ook op degen kon Berend geen potje breken helaas en eindigde hij als 15de, na te zijn uitgeschakeld door de latere winnaar van het toernooi.

Berend kan de komende jaren nog groeien in zijn categorie, terwijl de meer ervaren junioren er langzaam aan uit verdwijnen. Remco moet volgend jaar aan de bak bij de cadetten (U17), wat een veel zwaardere groep is dan de pupillen nu. Jasper blijft dus nog een jaar bij de pupillen en de verwachting is dat hij daar volgend jaar beter gaat presteren. Sarah gaat door naar de pupillen, maar vanwege haar lengte en kracht zal zij weinig merken van de overgang naar een lang wapen.