Thuistraining

Vanuit je luie stoel ga je geen schermen leren, maar als je niet naar de training kunt, kun je nog steeds thuis oefenen. Hieronder wat suggesties om fit en actief te blijven en te werken aan je scherm skills. Heb je zelf nog suggesties, deel ze dan met onze Instagram (laprimefencing) of Facebook (laprimeschermen) of mail ons.

Win-Actie

Tijdens de lockdown in 2021 organiseert La Prime een win actie voor alle leden. Post een video met jouw beste oefening en win een complete floret. Na afloop van de lockdown selecteert het bestuur een willekeurige inzending. Tag laprimeschermen of svlaprimefencing of stuur je link naar info@laprime.nl

Elke week posten we hieronder een nieuwe video van Aukje en Valerie waarmee je thuis aan de slag kan. Laat je inspireren.

Algemene Fitness

Een fitte geest in een fit lichaam. Schermers zijn allround atleten en hebben baat bij oefeningen voor een goede fitness en core stability.

Bezoek de volgende websites voor wat algemene fitnessoefeningen om je buik- en rugspieren te oefenen:
powerbase-fitness.nl
bicycling.com

Met elke dag 10 minuten dit soort basis-oefeningen hou je je houding en positie makkelijker en langer in vorm.

Sportspecifieke Fitness

Bovenbeenspieren trainen: ga met je rug naar de muur staan, ongeveer 30 à 40 cm afstand. Hurk zodanig dat je met je rug tegen de muur leunt en hou je bovenbenen horizontaal. Blijf in deze houding zo lang mogelijk staan, bijvoorbeeld 1, 2, 5 of wel 10 minuten.

Lunge: sta met benen op heupafstand en stap de ene keer met het linkerbeen, de andere keer met het rechterbeen uit. Hou de voet die blijft staan met de tenen naar voren gericht, de hiel mag van de grond af komen. Land met het gewicht op het stapbeen en ontspan de knie van het been dat blijft staan. Zoek de balans in je eindpositie en beweeg dan weer terug omhoog, liefst in één beweging, en wissel van stap-been.
Hou bij het stappen je armen gespreid of juist voor de borst gekruist (moeilijker).

Uitval: vanuit stelling maak je een uitval en land je met het gewicht extreem op het voorste been. Zoek je balans en beweeg daarna in één beweging terug in stelling.

Voettechniek

Op dagelijkse basis een half uur voettechniek oefenen werkt wonderbaarlijk. Loop niet normaal door de gang, maar met schermpasjes of reik naar de tafel met een uitval (pas op met het vasthouden van vloeistoffen). Elke dag een serie:

  • pasjes voorwaarts en achterwaarts
  • pas voorwaarts met uitval
  • 2 passen voorwaarts met uitval
  • halve pas voorwaarts, omzetten in uitval
  • halve pas voorwaarts, hele pas achterwaarts en vice versa

Let op een rechte houding: niet leunen naar binnen of buiten, belast de knieën gelijkmatig. Maak de passen en uitvallen eerst rustig en bouw later de snelheid op. Kijk voor de zekerheid naar de instructie van de volgende twee Olympische schermers: Race Imboden en Miles Chamley-Watson:

Coach Tyler uit Florida heeft een serie filmpjes gemaakt (in het Engels) voor verschillende niveau’s van schermers. Als je de laatste serie goed weet af te leggen, dan wordt het seizoen 2020-2021 jouw jaar:

Handcoördinatie

Tenslotte nog wat oefeningen om je handcoördinatie, hand-voet-coördinatie en hand-oog-coördinatie in vorm te houden.

Neem een tennisbal en ga tegenover een muur in stelling staan. Stuiter de bal via de grond tegen de muur en vang de bal met een uitval. Probeer de bal precies op het einde van de uitval te vangen.

Laat iemand anders de bal naar je toe stuiteren, of laat de persoon de bal vanaf een stoel vallen. Probeer de bal met een uitval te vangen.

Als dit goed gaat, probeer de oefening dan met een pas voorwaarts en uitval.

Coach Tyler heeft ook hiervoor wat inspirerende filmpjes online gezet: