Proefles

Interesse in een proefles schermen? Dat kan.

Bij Schermvereniging La Prime kun je tot 4 gratis proeflessen volgen, zodat je een goede indruk kunt krijgen of deze sport iets voor jou is. Materiaal om te schermen kun je lenen bij de club, maar kom op tijd, zodat de juiste maat kan worden uitgezocht. Zelf meenemen: goede zaalsportschoenen, een lange trainingsbroek en een flesje water. Neem a.u.b. van tevoren even contact op om je bezoek af te stemmen, maar over het algemeen kan er op elk moment worden meegedaan.

Bij aankomst in de Vlinder kun je je melden in het hok van schermvereniging La Prime, beneden in de kelder. Halverwege de hal van de Vlinder is een trap naar de kelderruimte. Onderaan de trap is het hok links naar voren. Een en ander is tijdens trainingsuren duidelijk aangegeven. In het hok is iemand aanwezig om je te helpen met materiaal en andere vragen.

De schermtraining is ingedeeld in 3 verschillende hoofdgroepen:

  • Jonge groep: basisschool, tot en met ongeveer 10 jaar
  • Middengroep: bovenste klassen basisschool, eerste klassen middelbare school (11 – 14 jaar)
  • Volwassenen groep: bovenbouw middelbare school, ervaren schermers, veteranen, senioren, wedstrijdschermers (15 jaar en ouder)

Jonge Groep

De ‘Jonge Groep’ traint op vrijdagavond van 18:00u tot 19:00u in de danszaal van ‘Jazzdance & More’ in de kelder van sporthal De Vlinder, onder leiding van gediplomeerde trainers.

In deze prettige zaal, voorzien van grote spiegelwand, krijgt deze groep wekelijks onderricht in de basisbeginselen van het schermen: steken, weren, houding. Op geregelde basis worden er kleine, laagdrempelige toernooitjes georganiseerd voor de eigen groep, zodat de schermers wat ervaring krijgen met het idee van wedstrijden.

Deze groep komt ruwweg overeen met de landelijke leeftijdscategorieën ‘kuiken’ (en beginnende ‘benjamin’). Deze groepen schermen met zogenaamde ‘miniwapens’, die lichter qua gewicht zijn en flexibeler qua kling (zodat steken ook lichter aankomen). De hele groep schermt met de floret: een licht oefenwapen waarmee op eenvoudige en inzichtelijke wijze kan worden lesgegeven.

Middengroep

De ‘Middengroep’ traint op vrijdagavond van 19:00u tot 20:00u in de danszaal van ‘Jazzdance & More’ in de kelder van sporthal De Vlinder, onder leiding van gediplomeerde trainers.

Als voortzetting van de ‘Jonge Groep’ krijgt deze groep meer onderricht in gevorderde technieken en tactieken. Deze groep wordt echter ook deels als instroomgroep gezien, dus de basisbeginselen komen herhaaldelijk aan bod. Nieuwe schermers krijgen in deze groep deels persoonlijke begeleiding om ze zo snel mogelijk op het groepsniveau te krijgen.

Deze groep komt ruwweg overeen met de landelijke leeftijdscategorieën ‘benjamin’ en ‘pupil’. Deze groepen schermen met zogenaamde ‘miniwapens’, die lichter qua gewicht zijn en flexibeler qua kling (zodat steken ook lichter aankomen). De hele groep schermt met de floret: een licht oefenwapen waarmee op eenvoudige en inzichtelijke wijze kan worden lesgegeven.

Binnen de ‘Jonge Groep’ en de ‘Middengroep’ is het mogelijk om deel te nemen aan nationale en internationale wedstrijden, maar gezien de gemiddeld korte ervaring van de sporters is dit geen prioriteit. Het landelijke Jeugd Puntentoernooi circuit is een makkelijk instapniveau. Deelname geschied in overleg met trainers en bestuur en vereist actieve participatie van ouders en begeleiders.

Volwassenen Groep

De ‘Volwassenen Groep’ traint in klassikaal verband op vrijdagavond van 20:00u tot 21:00u in hal 1 van sporthal De Vlinder (kleedkamers 1 (dames) en 2 (heren)), eveneens onder leiding van gediplomeerde trainers. De groep is gericht op bovenbouw middelbare school en ouder. In deze ruime zaal krijgt een ruime groep jongens, meisjes, dames en heren onderwijs op het gebied van basistechniek, maar ook complexere tactieken, wedstrijdstrategie, speltechnisch inzicht, schermhistorie en materiaalleer. Er wordt daarnaast ruimer aandacht besteed aan algemeen fysieke ontwikkeling.

Na de klassikale training volgt een half uur sparren (21:00u – 21:30u), wat een natuurlijk moment is om de training af te sluiten, of juist later in te stromen.

Ook binnen de volwassenen groep wordt op geregelde basis een intern toernooi georganiseerd met verschillende doelstellingen. Schermers binnen deze groep zijn zonder meer geschikt om deel te nemen aan de verschillende nationale en internationale toernooien, maar succesbeleving op dat niveau vereist aanzienlijke inspanning van de schermer zelf buiten de wekelijkse training bij La Prime. Te denken valt aan extra conditionele en/of krachttraining, extra technische training bij andere verenigingen (bijv. Arnhem, Utrecht, Apeldoorn) of extra, individuele, lessen buiten de vereniging om.

Deze groep komt ruwweg overeen met de landelijke leeftijdscategorieën ‘cadet’, ‘junior’, ‘senior’ en ‘veteraan’. De groep is een instroomgroep voor alle sporters van 15 jaar en ouder. Deze groep traint overwegend met de floret: een licht oefenwapen waarmee essentiële technische vaardigheden doeltreffend kunnen worden aangeleerd. Daarnaast is het voor schermers mogelijk om zich te verdiepen in de andere wapens (degen, sabel), vaak onder begeleiding ook van aanwezige ervaren schermers.

Vrije Training

Na de training van de ‘Volwassenen Groep’ volgt de vrije training (21:30u – 22:30u). Deze staat ook open voor de studentenschermvereniging, die daar geregeld gebruik van maken. Met name beginnende volwassen schermers krijgen op dit moment individuele begeleiding door gediplomeerde trainers.

De samenstelling tijdens de vrije training is zeer divers: jong-volwassen en veteranen, wedstrijdschermers en niet-wedstrijdschermers op alle drie de wapens naast elkaar. In een gemoedelijke sfeer worden korte partijen geschermd en onderling nabesproken, waarbij over en weer tactische en strategische suggesties worden gegeven, teneinde van alle aanwezigen betere schermers te maken. De sporters worden uitgedaagd zich op verschillende wapens te ontwikkelen.