Wapens en Handschoenen

Als onderdeel van het materiaalbeleid worden leden geacht zelf te voorzien in minstens een handschoen en een wapen. Het overige materiaal kan worden gehuurd.

Websites

Er zijn een aantal websites waar je schermmateriaal kunt bestellen. Dat zijn over het algemeen betrouwbare websites die goed materiaal aanbieden. Zoek je op Marktplaats of Vinted, let dan extra op. Vraag bij twijfel advies aan trainer of bestuur.

SOOLancelotschermmateriaal.nlWebshop van SOOLancelot in Arnhem. Je kunt ook in Arnhem langs om materiaal te passen, te bekijken of op te halen. Voornamelijk goed Uhlmann materiaal, maar ook materiaal van goedkopere Chinese aanbieders.
Schermspullen.nlschermspullen.nlMix van kwalitatief goed Duits en Engels materiaal, maar ook Chinese aanbieders.
Ducoltducolt.comEigen merk ‘Ducolt’ materiaal (kwalitatief net wat minder), maar ook kwalitatief goed Uhlmann materiaal.
Lieffertzlieffertz.comVoornamelijk Uhlmann en Allstar materiaal (kwalitatief goed). Ook ‘eco’ label en Chinese aanbieders. Heeft een fysieke winkel in Keulen. De vereniging koopt hier het meeste via aan.
Leon Paul Germanyleonpaulgermany.comDuits verkoopkanaal van het Engelse Leon Paul. Kwalitatief een zeer sterk, maar duurder merk.
Leon Paulleonpaul.comWebshop direct van Leon Paul. Kwalitatief zeer sterk, maar duurder. Heeft eigen systemen voor floret punten, fils-de-corps en masker bevestigingen.
Uhlmannuhlmann-fechtsport.deWebshop direct van Uhlmann Duitsland. Kwalitatief goed materiaal, bijna hetzelfde als Allstar.
Allstarallstar.deWebshop direct van Allstar Duitsland. Kwalitatief goed materiaal, bijna hetzelfde als Uhlmann.
PBTpbtfencing.comWebshop van PBT Hongarije. Kwalitatief net een tandje minder dan Allstar/Uhlmann, maar qua prijsstelling voordelig. Qua materiaal goed uitwisselbaar met Uhlmann/Allstar.
FechtWeltfechtwelt.deWebshop voor het merk FencingWithFun (FWF). Kwalitatief vergelijkbaar met PBT. Qua materiaal goed uitwisselbaar met Uhlmann en Allstar.

Er zijn nog meer webshops, ook in Frankrijk, Itali√ę, etc., maar het gaat te ver die allemaal op te noemen. Zoals gezegd: de meeste webshops verkopen kwalitatief voldoende materiaal waar je geen miskoop begaat.

Handschoenen

Voor handschoenen zijn geen concrete veiligheidseisen beschreven, anders dan dat de mouw van de handschoen over het vest moet sluiten en dat er geen specifiek gat in de handschoen mag zitten voor het doorvoeren van het fils-de-corps. Deze eisen zijn er al ruim 15 jaar en alle normale schermhandschoenen voldoen daaraan. Er zijn ruwweg 3 klassen handschoenen:

 • goedkoop materiaal van rond de EUR 15,-; gaat een paar jaar mee
 • normaal materiaal van rond de EUR 25,-; gaat een jaar of 5 mee
 • luxer materiaal van rond de EUR 30,-; gaat ook een jaar of 5 mee

Let bij de aanschaf van tweedehands handschoenen op eventuele gaten op vingertoppen en in de handpalm. Dit is niet direct gevaarlijk (die gaten zitten aan de binnenkant van de greep), maar het is oncomfortabel en een teken van slijtage. Gaten aan de buitenkant van de hand of vingers zijn niet toegestaan. Reparaties van dergelijke gaten weer wel, mits vakkundig genoeg. Een tweedehands handschoen van EUR 15,- moet er echt nog goed uitzien om die prijs waard te zijn.

Wapens

Voor wapens zijn er ruwweg 5 keuzes:

 • een ‘instap’ wapen voor kinderen in de leeftijd U12: mini-floret mechanisch
 • een electrische mini-floret (leeftijd U12)
 • een normale electrische floret, niet-FIE kling (leeftijd 12 en ouder)
 • een floret met FIE Maraging kling
 • een ander wapen (degen, sabel) afhankelijk van het voorkeurswapen (alleen voor senioren)

Mini-Floret Mechanisch

Een mini-floret mechanisch (kling maat 0, rubber dopje, geen komstekker) is een prima instap-wapen voor beginnende schermers. Het wapen kan worden gebruikt tijdens trainingen, maar is niet geschikt om mee te schermen in combinatie met electrisch vest en aanwijsapparatuur. Vanwege het beperkte prijsverschil tussen een electrisch wapen en een mechanisch wapen wordt dit afgeraden. Een dergelijk wapen kost rond de EUR 50,-. Dit soort wapens ligt mogelijk in de ‘donatie bak’ voor tijdelijk gebruik door beginners.

Mini-Floret Electrisch

Een mini-floret electrisch (kling maat 0, punt met electrische verbinding en komstekker) is het wapen waar jeugdschermers ook mee op wedstrijden kunnen schermen. Bovendien kan er tijdens trainingen ook electrisch mee geoefend worden met de aanwijsapparatuur van de vereniging. Dit is het aangeraden wapen voor kinderen in de leeftijdsgroep U12. Aanschafprijs ligt rond de EUR 75,-.

Normale Electrische Floret

Voor de leeftijdsgroep 12+ (pupillen en ouder) wordt aangeraden een electrisch wapen aan te schaffen (maat 5 is het grootst en de ‘standaard’, maar korter mag). De aanschafprijs is identiek aan die van een ‘mini floret electrisch’ (rond de EUR 75,-). Pupillen (U14) mogen hiermee ook op wedstrijden schermen. Dit is het aangeraden wapen voor jeugd en volwassenen.

FIE Maraging Kling Floret

Vanaf de leeftijdsgroep cadetten (14+) moeten schermers op wedstrijden met een zogeheten FIE Maraging kling schermen. Dit worden normaliter ‘FIE wapens’ genoemd en de markering ‘FIE’ staat dan in de titel van het item bij webshops. Deze wapens breken minder snel en als ze breken, breken ze ‘netter’, waardoor de kans op ongelukken kleiner is. Een compleet wapen is bijna 2 keer zo duur als een niet-FIE floret (EUR 140,-), maar als wedstrijdschermen in de lijn der verwachting zit is dit een aanrader.

Overige wapens

Overige wapens zijn met name bedoeld voor schermers die weten wat voor wapen ze op de vereniging willen schermen en daarom weten wat ze aan moeten schaffen. Bij twijfel kun je altijd de trainer of bestuur om advies vragen. Dit gaat met name om senioren ‘die toch altijd degen schermen’, of leden die sabel willen schermen op wedstrijden.

Opgelet

Let bij de aanschaf van een wapen op de volgende zaken:

 • schaf je een mini of een normale floret aan? Mini-floretten (maat 0) zijn voor de leeftijdsgroep U12. Daarboven mag je ze nog wel gebruiken, maar mag je ook de maat 5 kling gebruiken die 10cm langer is (en zwaarder). Qua prijs maakt het niet (veel) uit.
 • schaf je een mechanische of een electrische floret aan? We raden aan om een electrische aan te schaffen, omdat daarmee ook tijdens trainingen electrisch geoefend kan worden. Maar als eerste wapen is een mechanisch wapen een kleinere uitgave. Daarmee kan ook prima thuis geoefend worden.
 • koop je een non-FIE of een FIE wapen? Voor mini-wapens is een FIE variant meestal niet beschikbaar. Voor normale wapens wel. Een FIE wapen breekt minder snel, buigt beter terug en is een tikje veiliger. We raden aan een FIE wapen aan te schaffen, maar dat heeft best een extra prijskaartje.
 • schaf je ook een fils-de-corps aan? Als je een electrisch wapen koopt, dan hoort daar een twee-polig fils-de-corps (lichaamskabel, k√∂rperkabel) bij. Deze kosten rond de EUR 25.-. Op wedstrijden heb je nog extra reserve fils-de-corps nodig. Het type fils-de-corps (2-polig of bajonet) moet passen bij de komstekker van het wapen. 2-polig is de (Duitse) standaard en wordt ook op de vereniging gebruikt.
 • koop je een franse greep of een pistoolgreep? De pistoolgreep (of: orthopedische greep) is de standaardgreep voor een floret, maar de greep komt in verschillende maten. De franse greep is een rechte greep die in alle maten handen past. Voor beginners wordt een franse greep aangeraden, omdat dat de ‘handvoering’ stimuleert en de schermers daardoor minder gaan ‘hakken’. Maar wedstrijdschermers hebben in 99 van de 100 gevallen een pistoolgreep. Op de vereniging kun je zonder problemen van greep wisselen, maar voor een pistoolgreep moet een stukje van de kling worden afgezaagd. Je kan dus wel van frans naar pistool, maar niet terug. Je kunt ook van pistoolgreep maat 0 naar maat 1 wisselen bijvoorbeeld, als je handen wat gegroeid zijn. Het is geen probleem om als beginner gelijk een pistoolgreep te gebruiken.
 • let erop dat je een links of een rechts handig wapen koopt! Dat heeft betrekking op de vorm van de greep en de ‘zetting’ van de kling. Een wapen kan echter zonder veel problemen worden ‘omgezet’.

Vervoer

Een schermwapen mag niet ‘bloot’ vervoerd worden volgens de wapenwet. Als je een wapen aanschaft, moet je ook kijken naar hoe je dat wapen wilt vervoeren. Dat kan in een rollerbag (een grote tas met wieltjes waar al je schermmateriaal in kan), in een draagtas (een rugzak met ruimte voor een wapen, een gitaar-tas schijnt ook te passen), of in een losse wapentas (een kleine tas speciaal voor 1 of 2 wapens). Je kunt ook een constructie maken met een rubberslang die over de kling heen gaat (ruim over de punt) of een PVC buis, die met een stiekje om de greep vast zit. Er zijn geen concrete regels waar het vervoer aan moet voldoen, als maar duidelijk is dat het wapen niet direct ‘in een opwelling’ gebruikt kan worden.

Onderhoud

Mechanische wapens vergen weinig onderhoud. De niet-FIE klingen zijn nog wel eens gemaakt van niet-roestwerend materiaal en vertonen na verloop van tijd een laagje roest. Als je die geregeld wegschuurt en de kling schoon en droog houdt, dan verschijnen er geen roeststrepen op de vesten van je tegenstander. Als de kling niet breekt kan het wapen gerust 30 of 40 jaar mee. Na verloop van tijd verduurt het rubber puntje van een mechanisch wapen en moet dat vervangen worden.

Electrische wapens hebben een puntje met kleine schroefjes en een veertje. Na verloop van tijd wordt het veertje zwakker waardoor het wapen ‘te licht’ staat afgesteld. Zorg dat je voor een toernooi je wapens controleert en de veertjes vervangt of wat uitrekt, zodat ze goed staan afgesteld.

De schroefjes van het puntje willen wel eens vervormen doordat een ander wapen er tegenaan komt. In dat geval moet je zo snel mogelijk de schroefjes vervangen, voordat ze zodanig vervormt zijn dat ze niet meer uit het puntje geschroefd kunnen worden. Als een punt toch wordt opengeschroefd vanwege het veertje of een vervormde embase (zie onder), dan kun je gelijk je beschadigde schroefjes vervangen door nieuwe.

De embase (de huls van het puntje) kan soms vervormen na een stevige tik op bijvoorbeeld de grond. Het puntje blijft dan vastzitten of loopt stroef. Die embase kan dan uitgehold worden met een wranger die we op de vereniging hebben. Dat is 5 minuten werk.

De draad die door de kling loopt kan soms breken (draadbreuk). Dat gebeurt meestal net onder de top, maar soms ook halverwege de kling. In dat geval moet de kling worden schoongemaakt en met een nieuwe draad worden ingelijmd. Dat kunnen we op de vereniging, maar dat doen we niet op dagelijkse basis. Ga er vanuit dat je wapen dan een tijdje weg is. Als de draad breekt bij de komstekker, dan is de draad daar vaak prima in te korten.

De kling zelf kan ook breken natuurlijk. Een vervangende kling is goedkoper dan een heel nieuw wapen en de overige onderdelen kunnen prima worden overgezet. Let erop dat je een kling koopt met punt (‘electrisch voorbereid’), anders moet er nog een aparte punt en draad ingelijmd worden. Als je een franse greep had, moet je een kling met een lange angel kopen. Als je per ongeluk een lange angel hebt gekocht, maar eigenlijk een pistoolgreep hebt (of wilt), dan kunnen we de angel inkorten.

Als je een tijdje hebt geschermd met je wapen, komt er soms een specifieke bocht of hoek in te zitten. Als je netjes schermt en gericht steekt, dan is de bocht gelijkmatig en niet extreem. Maar vaak wordt onder een verkeerde hoek gestoken, of per ongeluk met veel kracht. Het kan dan gebeuren dat er een aparte vorm in de kling ontstaat. Die kun je met zorg en geduld er voorzichtig uithalen:

 • maak de kling eerst warm door het wapen enkele keren onder de zool van je schoen heen en weer te bewegen. De wrijving warmt het metaal snel op.
 • buig daarna het wapen voorzichtig de goede kant op door het onder je voet door te halen, maar de hoek waaronder het omhoog buigt extremer te maken. Til het wapen bij het terughalen onder je voet omhoog.
 • Begin met een kleine hoek en maak de hoek extremer als dat niet goed genoeg werkt
 • Soms zit er net onder de punt, onder de tape van het wapen, een S-bocht. Die is lastig weg te werken door het wapen heen en weer te bewegen. De enige oplossing is dan de voet op de kling te zetten net voor de S-bocht en zo de kling daar scherper te buigen. Hoe scherper de buiging, hoe groter de kans dat de kling breekt.

Meestal is het ontstaan van hardnekkige bochten in een kling een teken van metaalmoeheid en kun je verwachten dat het wapen binnenkort gaat breken. Je kunt alvast een reservekling kopen en die thuis droog bewaren. Dat materiaal slijt niet.