NJK 2023

Zaterdag 17 en zondag 18 juni 2023 werden in de Maaspoort in Den Bosch de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2023 verschermd. Schermers uit heel Nederland kwamen naar de goed gekoelde sporthal afgereisd om tegen elkaar uit te komen en de kampioen van seizoen 2022-2023 te bepalen.

Op zaterdag kwamen bij de floret benjamins (U12) Sarah van Wijgerden en Jasper Berkers uit voor de club. Voor Sarah was dit haar eerste echte toernooi, Jasper heeft al wat meer toernooiervaring en wist onlangs nog zilver te halen op het Waal en Rijntoernooi. Ondanks de spanning bij Sarah wist ze lekker in haar aanvallende spel te komen en kon ze met duidelijke cijfers brons halen op haar eerste NJK. Jasper deed daar nog een schepje bovenop door uiteindelijk in de finale te komen en met een zilveren medaille naar huis te gaan: hij mag zich een jaar lang de nummer 2 van Nederland noemen! Volgend jaar wacht hem een nieuwe uitdaging bij de pupillen (U14).

Remco deed op zaterdag mee met de degen pupillen (U14). In voorgaande toernooien wist hij heel succesvol te scoren op degen, maar dit keer zat zijn pouleronde niet mee en moest hij helaas na zijn eerste eliminatiepartij alweer het strijdtoneel verlaten. Een herhaling van zijn zilveren en bronzen medaille zat er niet. Berend en Pelle kwamen in de middag nog ten tonele voor de floret cadetten (U17). Pelle is eerstejaars cadet en Berend laatstejaars. Beide konden echter geen potje breken en moesten genoegen nemen met een achterhoede positie.

Zondag begon met 2 deelnemers bij de floret pupillen (U14). Timo en Remco kwamen vol goede moed weer op de loper in Den Bosch. Timo werd helaas ingedeeld in een stevige poule waar hij weinig kansen had. Desondanks wist hij het beter te doen dan 2 andere schermers uit andere poules. Remco schermde netjes en won de partijen die hij ook behoorde te winnen volgens de ranking. Helaas verloor hij net de eliminatie tegen de nr 17 en zakte daardoor wat in het eindklassement.

Berend kwam in de middag nog uit op degen cadetten (U17). Met een franse greep en lange armen probeerde hij tactisch op een afstand mee te steken en dat leverde hem een uitstekende 5de plaats op na de voorronde. Het lot zette hem tegenover een schermer die wat pech had in de voorronde, maar uitstekend kon schermen. Dat resulteerde in een uiteindelijke 9de positie, een verbetering van zijn resultaat ten opzichte van 2022.

Samuel tenslotte kwam uit op sabel cadetten (U17). Als eerstejaars cadet heeft hij in die leeftijdsgroep nog wat te groeien, maar met zijn dynamische spel en stevige aanvallen schermde hij zich naar een prima 3de plek na de voorrondes. Zijn eerste eliminatie wist hij met duidelijke cijfers te winnen en daarna ging hij onderuit tegen de latere kampioen Enno Ciang (die de dag ervoor ook bij de junioren kampioen was geworden). Met een prima bronzen medaille voor Samuel is dit een duidelijke bevestiging van de kracht van de sabelgroep op dinsdag.

De drie medaillewinnaars op hun podia. Gefeliciteerd!

Valerie Buijse, oud-lid en Wageningse, haalde een bronzen medaille bij floret junioren (U20). Zij gaat binnenkort in Amsterdam studeren en we verwachten dat ze daar nog lange tijd succesvol gaat zijn. Jonne van Wijk, ook uit Wageningen, schermde een prima voorronde, maar moest zijn nr 1 positie helaas al in de kwart-finale afstaan en eindigde net buiten het podium.