Medailles in Essen

Bondsland Noordrijn-Westfalen (NRW) organiseerde tot 2019 jaarlijks een veteranenkampioenschap, maar dat is sinds corona niet meer gebeurt. Nu, in 2023, hebben ze de handschoen weer opgepakt en in het midden van het Roergebied, in een spliksplinternieuwe hal, het 1e Open NRW Veteranenkampioenschap georganiseerd.

Vanuit La Prime deden we gezellig mee. Ten eerste omdat Essen niet heel ver weg is, ten tweede omdat daar met name voor onze dames goede tegenstanders te vinden zijn. En dat bleek: de deelname bij dames floret was bijna net zo groot als bij heren floret. Voor de heren viel dat wat tegen: op een gemiddeld Ferrum Vetus zijn er meer tegenstanders. Maar bij de dames was het zeker de moeite waard. Andrea, Joëlle en Michiel togen dus op een regenachtige zondagmiddag naar Duitsland.

Ondanks de vele dames moesten Andrea en Joëlle uiteraard toch tegen elkaar elimineren; die pech zul je altijd hebben. De organisatie had, ondanks de beperkte aantallen, toch besloten de leeftijdscategorieën nog verder te splitsen, waardoor er maar 5 dames in de V40 overbleven. Andrea pakte daar haar gram, nadat Joëlle in de voorronde nog netjes gewonnen had, en stootte daardoor door naar de halve finale.

De halve finale tegen de als 1e geplaatste Julia Wattenbach van de lokale club was een leermoment verder. Er konden geen potjes worden gebroken helaas, maar met in totaal 3 overwinningen die dag was Andrea zeer tevreden. Ook Joëlle, met 2 overwinningen in de voorronde, kon op een goed en leerzaam toernooi terugkijken. Met een oorkonde en bier van de sponsors werd het toernooi in stijl afgesloten.

Bij Heren Floret waren er iets meer deelnemers, waardoor de V40/V50 werden gescheiden van de V60/V70, helaas. Dat resulteerde in een klein toernooi met 5 deelnemers. En het zijn nooit de beginners die afhaken, dus Michiel moest vol aan de bak gelijk. In zijn eerste partij stond hij gelijk tegenover de uiteindelijke winnaar, met met wat geluk en noeste arbeid kon hij die partij winnen. Uiteindelijk stond hij met 3 winstpartijen 2de op het tableau voor de ranking.

Zijn eerste eliminatiepartij tegen de voorzitter van de lokale club werd spannend, ondanks dat het in de voorronde eenvoudig leek. Desondanks werd met 10-9 toch de overwinning gepakt. De gevreesde tegenstander Marius Determann, nummer 1 op het tableau, werd ondertussen vakkundig door Thomas Engel aan de kant gezet, waardoor er enige hoop ontstond voor de finale. Helaas werd die toch met 10-7 verloren. Uiteindelijk dus een tweede plek, en een etui met herenshampoo van de sponsor.