Degenkampioen in Sassenheim

Zondag 24 maart werd het 17de Internationale Rijnlandtoernooi in Sassenheim verschermd. De vereniging was daar op verschillende manieren bij betrokken: Berend draaide het wedstrijdbureau, Remco ging schermen en Michiel ging dan maar jureren.

Remco moest pas in de middag schermen en kwam helaas moeilijk op gang. Zijn voorronde was licht teleurstellend, met maar 2 winstpartijen en een paar onnodige verliespartijen. Daardoor kwam hij als 7de op het tableau terecht en had hij een aantal stevige eliminatiepartijen in het vooruitzicht. Maar: als je denkt te kunnen winnen, dan moet je toch van iedereen winnen.

Dat bleek, en hoe! ZIjn eerste partij was een relatief eenvoudige tegen de lager geplaatste nummer 10. Nu eindelijk wel wakker moest hij om de medailles schermen tegen zijn eeuwige rivaal en linkshandig schermer Max Eijkelenboom. In januari op het SISTA-US had Remco nog een aantal keer verloren van Max en ook deze dag was Max in de voorronde te sterk gebleken. Dat er nu eindelijk wat adrenaline aan het stromen was bleek in de enerverende partij waar Remco telkens de aansluiting zocht en vond. In tegenstelling tot de eliminatiepartij op het SISTA, waar de dubbele treffer troef was, werden hier over en weer enkele treffers gezet. Tactische en strategische wijzigingen aan beide zijden maakte het een waar spektakel. Na 3 keer 3 minuten en P-geel achter de kiezen was de stand 10 – 10 en dus werd het verlenging. Remco kreeg wéér prioriteit tegen en moest dus binnen de minuut een enkele treffer af zien te dwingen. Dat was hem eerder in de partij al een paar keer gelukt en met een drukkend aggressieve tactiek wist hij met 20 seconden op de klok over de verlossende treffer te scoren.

Het wedstrijdbureau had geen medelijden na deze slopende partij en kondigde praktisch gelijk de vervolgpartij aan tegen de ranglijstaanvoerder Zachary de Voogd. Zachary is een rasdegenist die stad en land afreist om alle degentoernooien in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland te bezoeken en zijn nieuwe, atletische vorm boezemde Remco van tevoren al een redelijke angst in. Gelukkig voor Remco schermde Zachary relatief rustig en terughoudend, waardoor Remco’s tactische inzicht en lengtevoordeel tot het uiterste konden worden benut. Met nog 19 seconden op de klok in de laatste manche werd het 15-14 voor Remco en mocht hij door naar de finale. Samuel Galano had zich via een iets eenvoudiger route vanaf de 8ste plek naar die finale geschermd en vormde daarmee, relatief tot Zachary en Max, een beter controleerbare tegenstander. Met ogenschijnlijk gemak en op ontspannen manier scoorde Remco achter elkaar dubbele treffers en af en toe een enkele treffer om het verschil te maken. Op overtuigende wijze maakte hij het met 15-10 af en troonde zich daarmee wederom Degenkampioen in Sassenheim!