Beginnerscursus Volwassenen

Inschrijving voor de beginnerscursus van januari/februari 2024 is momenteel gesloten. Wil je toch een keer komen schermen? Meld je dan aan voor gratis proeflessen!

Schermvereniging La Prime organiseert begin 2024 een gratis beginnerscursus voor volwassenen (20 – 70 jaar). Ben je ge├»nteresseerd in de schermsport, zou je het een keer willen proberen? Dan is dit de ideale gelegenheid om een keer kennis te maken met de eeuwenoude duelleersport.

Waarom schermen? Omdat het een individuele sport is met een laag risico op blessures. Je kunt tot op hoge leeftijd nog uiterst competitief bezig zijn. Geen teamverplichtingen, maar wel de keuze om tegen jonge topschermers uit te komen, of je meer te focussen op je leeftijdsgroep. Ideaal voor de drukke volwassene, die zijn behoefte aan sportbeoefening moet balanceren met een volle agenda. Explosief bezig zijn op je eigen niveau; in een 1-op-1 setting vechten zonder dat je de dag erna met hoofdpijn, kneuzingen en een blauw oog op je werk moet verschijnen. Een blauwe plek hoort erbij, maar meer is het zelden.

Met name voor dames is de schermsport een ideale vechtsport: het zwaard is de grote gelijkmaker en stelt je in staat om competitief te zijn tegen ook de meer gespierde of langere mannelijke tegenstanders.

De beginnerscursus bestaat uit 4 avonden waar je in groepsverband een aantal basistechnieken worden aangeleerd. Ook wordt de uitgebreide historie van de schermsport natuurlijk gaandeweg belicht. En uiteraard wordt er geschermd: onderling, maar ook met de ervaren schermers, zodat je gelijk kunt beleven of dit een sport voor jou is.
De cursus is op vrijdagavond, 20:00u, in Wageningen, waar de geheimen van het wapen Floret worden onthuld en je op gestructureerde basis leert om je lichaam en geest te ontwikkelen voor het dodelijke duel. De data zijn: 26 januari, 2 februari, 9 februari, 16 februari.
Op woensdagavond is de cursus om 20:00u in Ede, waar gewerkt wordt met het originele dueleerwapen de Degen. In klein verband wordt daar het koningswapen beoefend. De regels zijn eenvoudig, maar de toepassing is lastig en gaat je een leven lang nog oefenstof geven. De data zijn: 24 januari, 31 januari, 7 februari, 14 februari.

Tijdens de cursus wordt je door de vereniging voorzien van het benodigde materiaal om de sport veilig te beoefenen en kun je de vereiste wapens lenen.

Ook voor minder mobiele en invalide sporters heeft de schermsport mogelijkheden. Bij zitschermen zitten beide deelnemers in een vaste opstelling op een afgemeten afstand van elkaar. De bewegingsvrijheid is beperkt, maar het spelletje is daardoor feller. Je moet sneller denken en sneller reageren dan de reguliere schermer. Tegelijkertijd is het voor die groep heel eenvoudig om mee te draaien met zitschermers en zo voor extra uitdaging te zorgen. Geïnteresseerd? Neem dan even contact op. Zitschermen wordt op vrijdagavond in Wageningen beoefend.