Brons voor Samuel in Haarlem

Het laatste weekend voor de kerst was weer druk gevuld met toernooien en om de laatste puntjes op de trainings-i te zetten gingen er gelukkig een flink aantal schermers toch naartoe. Op zaterdag waren we te gast in Apeldoorn op het Jeugd Puntentoernooi, op zondag in Haarlem voor het Randstadtoernooi.

Jakub en Sarah gingen zaterdag voor de punten. Jakub mocht bij de lange wapens meedoen en had daar een stevige poule met een paar grote tegenstanders, maar Jakub is zelf ook geen kleintje. Met een goede focus en een doorzetters-mentaliteit wist hij zijn aanval doelgericht te hervatten en uiteindelijk toch een aantal goede winst- of bijna-winstpartijen te realiseren. Dat is een meer dan prima resultaat voor hem. Sarah mocht bij de kleine wapens meeschermen, maar trof daar een hele kleine poule met kinderen die allemaal anderhalve kop kleiner waren. Dat was ze helaas niet meer zo gewend, dus daar werd veel misgestoken. Haar gedreven inzet uitte zich in haar kenmerkende zelfkritische houding, ondanks dat ze maar 1 verliespartij te verduren kreeg. Desondanks moet het niveau nog wel een stapje omhoog het komende half jaar.

Op zondag gingen de andere La Prime schermers naar de Randstad. In de ochtend moest Remco bij de U14/pupillen schermen. Als laatstejaars pupil moet hij prima kunnen meedraaien met de bovenkant van de deelnemersgroep en dat bleek ook wel toen hij na de voorronde op een comfortabele 5de plek stond. De voorronde was weliswaar vrij eenvoudig, maar dat is deels het resultaat van zijn goede ranking op de nationale lijst. Eerste ronde vrijstelling, tweede ronde een eenvoudige partij, daarna tegen de Arnhemse Laszlo Maracz, die korte mette maakte met Remco’s hoop op een medaille. Daarna ging het frustrerend bergafwaarts, met een verliespartij tegen de 12-jarige Marte Iwerssen uit Duitsland. Gelukkig kon hij in zijn laatste partij Sean Kadis nog voorblijven en uiteindelijk als 7de eindigen.

In de middag kwamen de cadetten, junioren en volwassenen samen aan bod. Op floret verdedigden Berend en Andrea de eer. Andrea zag haar grote tegenstander op de nationale ranglijst, Djoeke Feenstra, eindelijk een keer in het echt, dus dit werd een voorproefje voor het NK Veteranen in februari hopelijk. Beide dames wisten 1 partij te winnen in de voorronde, maar omdat Andrea de grotere poule had, eindigde Feenstra wat hoger op de tussenstand. Daardoor had zij net een vrijstelling en moest wel direct elimineren, wat ze helaas verloor en waardoor ze in de groep 33-37 kwam, terwijl Feenstra in de groep 17-32 verder schermde. Uiteindelijk leek Feenstra aanzienlijk effectiever, dus er is nog werk aan de winkel voor Andrea voor het NK Veteranen.

Berend had een half-om-half voorronde, met een paar goede en een paar minder goede tegenstanders. Zijn 19de positie in de tussenstand bezorgde hem een bye voor de eerste ronde en een ontmoeting tegen de nr 14 in de tweede ronde. In een spannende partij wist Berend die met 15-14 nipt te winnen, waardoor hij doorstootte naar de top-16 en daarmee ranglijstpunten binnen kon halen. Helaas verloor hij daarna achtereenvolgens van Bas Mondt en Szymon Blokker, allebei hele goede tegenstanders, en eindigde hij op een prima 15de plek.

Tenslotte trad Samuel aan op Sabel Senioren. Met maar 1 verliespartij in de verder uitstekend geschermde voorronde kwam hij op de 5de plek in de tussenstand. Na een bye in de eerste ronde wint hij van de nr 12 en vervolgens met ruime cijfers van de als 4de geplaatste Edwin Tay. De partij tegen de latere winnaar Mees van Kemenade eindigt met 15-11 verlies, maar het kleine verschil in punten toont de potentie in de jonge sabreur. Met een welverdiende bronzen medaille houdt hij de eer van de schermvereniging hoog in de lucht. Gefeliciteerd, Samuel!