Wie eenmaal de smaak van het schermen te pakken heeft, wil natuurlijk ook zijn of haar krachten kunnen meten met tegenstanders van buiten de club. Dit kan op verschillende toernooien in binnen- en buitenland, waar voor iedereen op zijn niveau een tegenstander te vinden is.
Voordat je naar een wedstrijd gaat, bespreek je eerst met je trainer wat de verwachtingen zijn, zodat hij/zij je van advies kan voorzien en samen met jou kan bekijken of dat toernooi wel geschikt is. Daarna kun je je opgeven voor deelname.
Wanneer je naar een wedstrijd gaat heb je natuurlijk voldoende en juist materiaal nodig. Zorg dat je dat op tijd bij elkaar verzamelt en niet pas de laatste avond. De vereniging heeft maar een beperkte hoeveelheid wedstrijdmateriaal voor oudere kinderen beschikbaar ook.
Zorg dat je op tijd bent! Een wedstrijd heeft een appèl moment en een scratch moment. Je kunt je inschrijven tot het moment van appèl. Daarna worden de inschrijvingen verwerkt en begint het toernooi. Het moment waarop ze echt niemand meer toe kunnen laten heet scratch en is net voor de aanvang van het toernooi. Sta je in de file en haal je de scratch misschien niet, dan kun je je vaak via de telefoon toch opgeven, zodat ze je wel indelen (mits je niet 2 uur in de file staat).
Categorieën
De categorie waarin een schermer wordt ingedeeld is afhankelijk van het geboortejaar. Het is voor jeugdschermers niet toegestaan in te schrijven voor een toernooi in een jongere categorie, in een oudere mag wel. Voor veteranen (40+) geldt dat precies andersom. Elk jaar in augustus wordt je categorie bepaald voor het komende seizoen (september – juli).
Als voorbeeld: in augustus voorafgaand aan het jaar waarin je 11 wordt, wordt je als benjamin gezien. Je bent dan nog mogelijk 9 jaar (als je na augustus jarig bent) en moet dan misschien schermen tegen kinderen die bijna 13 zijn (en in januari jarig zijn). Dat is dan een enorm verschil in leeftijd en misschien in kracht, lengte en emotie.
- kuikens (U10) voor kinderen die komend jaar 10 worden
- benjamins (U12) voor kinderen die komend jaar 11 of 12 worden
- pupillen (U14) voor jeugd die komend jaar 13 of 14 wordt
- cadetten (U17) voor jeugd die komend jaar 15, 16 of 17 wordt
- junioren (U20) voor jeugd die komend jaar 18, 19 of 20 wordt
- senioren
- veteranen A/categorie 1 voor oudjes die komend jaar 40 jaar of ouder worden
- veteranen B/categorie 2 voor oudjes die komend jaar 50 jaar of ouder worden
- veteranen C/categorie 3 voor oudjes die komend jaar 60 jaar of ouder worden
- veteranen D/categorie 4 voor oudjes die komend jaar 70 jaar of ouder worden
Wedstrijdverloop
Een wedstrijd bestaat meestal uit een paar bekende onderdelen: een voorronde en een eliminatieronde. Zorg dat je van tevoren weet hoe de wedstrijd wordt opgezet, zodat je weet wanneer je er definitief uit ligt en wanneer niet. Soms wordt dit helaas slecht aangekondigd, maar je trainer weet meestal wel hoe het werkt en legt dit graag uit.
Tijdens de wedstrijd zijn er momenten dat je bij de loper moet blijven (bijvoorbeeld tijdens de voorrondes). In dat geval moet je niet heen en weer lopen naar de tribunes. Als je naar de WC moet, moet je dat even aangeven bij de scheidsrechter. Doe dat liefst direct nadat je een partij geschermd hebt, omdat je dan meestal even pauze hebt. Luister hoe dan ook goed naar de scheidsrechter.
Tijdens eliminatierondes heb je meer pauzes. Let dan goed op of je naam wordt omgeroepen en waar je moet schermen. Kom je te laat, dan lig je er ook uit zonder te schermen. Als je ergens moet schermen, maar je hebt pas de 2de of 3de partij, meldt je dan toch kort even bij de scheidsrechter om aan te geven dat je het hebt gehoord. Als je dan toch net te laat komt bij je eigen partij weet de scheidsrechter in ieder geval dat je niet geblesseerd bent, omgekleed in de kleedkamer zit, boos naar huis bent gelopen of onverhoopt ziek bent geworden. Hij doet dan meer moeite om je alsnog op te zoeken.
Als je na een partij niet zeker weet of je door bent of eruit ligt, kun je dat na je laatste partij direct aan de scheidsrechter vragen. Als die het niet zeker weet, dan kun je je trainer/coach vragen en anders zul je moeten wachten tot het wedstrijdbureau tijd heeft en je dat kan uitleggen.
Het hele wedstrijdverloop leggen we hier met meer details uit.