Lightsaber Schermen

Naast het moderne sportschermen biedt Schermvereniging La Prime ook het meer futuristische Lightsaber Schermen aan. Dit onderdeel is geïnspireerd door de Star Wars films en boeken en bouwt voor op een aantal verschillende stijlen uit de lange zwaardvechttraditie. Het heeft geen directe link naar het moderne sportschermen, maar de overeenkomsten zijn voor de buitenstaander overduidelijk.

Lightsaber schermen wordt gedaan met een onbreekbare carboxylaat buis gemonteerd op een metalen behuizing. De behuizing biedt ruimte voor een hoog intensiteit kleuren LED en bijbehorende geluids- en trileffecten. Het totaal geeft een verrassend filmisch effect. Zeker in ruimtes met minder verlichting zijn de kleureneffecten overweldigend.

De wapens zijn stevig genoeg om met enige kracht tegen elkaar te laten komen, waardoor er probleemloos gevechten mee uitgevoerd kunnen worden: zowel de vormen voor demonstraties, film en toneel als echte competities. Het geeft een welhaast magisch gevoel om als padawan met de zoemende, gekleurde wapens om elkaar heen te draaien, zoekende naar de juiste opening om het gevecht in jouw voordeel te beslissen.

Training

Lightsaber schermen bij La Prime vindt plaats op dinsdagavond 20:30 in de Jazzdance zaal in de kelder van Sporthal De Vlinder (zie de contactpagina voor adres informatie).

De trainingen met de lightsabers staan onder deskundige leiding van Mark Evegaars, een ervaren docent en schermer, zowel op het gebied van het moderne sportschermen als op dat van Historical European Martial Arts (HEMA). Mark geeft zijn trainingen vanuit een brede achtergrond en diepe interesse in de wereld rondom de Star Wars legendes. De trainingen zelf zijn geörienteerd op een aantal basisprincipes:

  • het beheersen van basisbewegingen, zowel éénhandig als dubbelhandig
  • uitvoeren van vooraf afgesproken choreografieën
  • onderdelen van de competitieve varianten (lightspeed sabre, terra prime lightsabre (systeem Franse bond), the sabre legion, ludosport (IT))

Meedoen

De trainingen bij schermvereniging La Prime zijn gericht op volwassenen en oudere jeugd. Ze staan open voor deelnemers vanaf ongeveer 13 jaar. Voor jongere deelnemers verwijzen we graag naar de reguliere schermlessen voor het verwerven van de juiste motorische vaardigheden en armkracht.

Het is mogelijk om een aantal gratis proeflessen te volgen. Je leent dan een demonstratiewapen, handschoen en masker van de vereniging en kunt rustig de tijd nemen om te ervaren of deze nieuwe sport wat voor je is. Na maximaal 4 proeflessen besluit je dan of je lid wil worden.

Lidmaatschap van Schermvereniging La Prime geeft je de mogelijkheid om zonder meerkosten zowel mee te doen met de lightsaber trainingen, als met de reguliere schermtrainingen in Wageningen en Ede. Daardoor kun je je skillset nog sneller vergroten.

Zodra je lid wordt dien je een eigen lightsaber aan te schaffen. La Prime biedt hiervoor een aantal modellen aan van Telumen, waarvan de kwaliteit en stevigheid als prima is ervaren. Alternatieve modellen zijn uiteraard toegestaan, mits niet onveilig. Overleg met de trainer in geval van twijfel. Er zijn leveranciers met duur materiaal waarmee niet daadwerkelijk gevochten kan worden, dus pas op met aankopen. Een basis instapmodel kost ongeveer € 100,-.

Naast een eigen lightsaber moet je ook beschermende kleding, handschoen en masker aanschaffen. De trainer kan daarover meer informatie geven. De vereniging biedt de mogelijkheid dit materiaal het eerste jaar nog te lenen, zodat de instapkosten overzichtelijk blijven. Er zijn verschillende soorten beschermende kleding op de markt, vaak ook gerelateerd aan het Star Wars universum, voor nog meer inlevingsvermogen.

Competities en Demonstraties

Vanuit de lightsaber groep worden er op geregelde momenten open competities georganiseerd, ter promotie van de activiteit. Daarbij worden de regelsets lightspeed saber en lightsaber duelling (Frankrijk) gehanteerd, aangepast naar de specifieke doelgroep. De competities staan in principe open voor alle geïnteresseerden, ook van buiten de vereniging. Meer informatie over de competities en deelname is te verkrijgen via de secretaris.

Naast de open competities verzorgt de lightsaber groep op gezette momenten lokaal demonstraties. Te denken valt aan Koninginnedag, Leeffestival, Molenmarkt, Heideweek, flash-mobs, etc. Daarbij worden de vooraf ingestudeerde choreografieën uitgebeeld in sierlijke outfits met bijbehorende grime en muzikale ondersteuning. Deze korte, intensieve demonstratiemomenten vormen een kers op de taart van langdurige trainingen en vereisen het uiterste van zowel de atleet als de danser in de sporter.

Meer Informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met secretaris. Zie ook de volgende links: